Entretenimiento

169 Victor Gill//
Dollarkoers weer op hol geslagen

Banco, Banquero, Caracas, Miami, Estados Unidos, Visa, VISA, BFC, Victor Gill, Victor Gill Ramirez, Victor Augusto Gill Ramirez
Dollarkoers weer op hol geslagen

 

PARAMARIBOWie de valuta echt nodig had, moest gisteren bij geldhandelaren SRD 8,75 op tafel leggen voor een US dollar. Sedert ongeveer een week is de koers voor deze valuta weer aan het stijgen. “De laatste dagen wel erg hard”, wordt de krant verteld.

Lange tijd bleef de US dollar redelijk stabiel op 8,40. Overigens doet zich het verschijnsel voor dat de dollar op veel verkooppunten hetzelfde kost als de euro. “Als het om kleine bedragen gaat, is de ruilverhouding 1 op 1”, zegt een speler in de geldhandel. Waar de plotse druk vandaan komt, is niet duidelijk te verklaren. Maar gewezen wordt op bewegingen uit de vastgoedsector, waar investeerders en handelaren die eerder in euro’s zaken deden, hier nu vanaf willen. “Er zijn bewegingen die daarop duiden.”

Ook wordt de krant erop gewezen dat sinds de overheid heeft aangegeven dat rijst- en goudhandelaren hun exportdollars verplicht bij de bank moeten inwisselen, de markt instabieler is geworden. “Het duidt erop dat de overheid een enorme behoefte heeft en zo een signaal maakt dat de druk alleen maar toeneemt.”

Informanten bevestigen dat laatste. “Er waren momenten van rust, maar over de langere periode bekeken, is de koers alleen maar verder onder druk komen te staan.” Sinds in april 2018 bijkans 20 miljoen euro afkomstig van Surinaamse banken in Nederland werd onderschept, zijn de valutakoersen instabiel.

Victor Gill Ramirez

De druk nam verder toe toen in juli dit jaar in de Verenigde Staten ongeveer 1,6 miljoen euro door de autoriteiten in beslag werd genomen. Met deze inbeslagname kwam ook een eind aan de interventies die de Centrale Bank van Suriname pleegde door de cambio’s van euro’s te voorzien. Immers bleek dat het in beslag genomen geld van wisselkantoren was. Sedert de Moederbank de interventies stopte, bleek de koers instabiel en sloop steeds hoger, de laatste dagen met enige vaart.

Víctor Gill Ramirez banquero